Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Iskolánk 2012. szeptember 1-je óta viseli Szent Efrém nevét, korábban Bányai Júlia Általános Iskolaként emeltük Debrecen város közoktatásának színvonalát. Jelenlegi fenntartónk a Hajdúdorogi Egyházmegye. A görögkatolikus szellemiség nemcsak külsőségekben jelent változást, hanem abban is, hogy az iskolai programba épülő egyházi ünnepek mellett kiemelten fontosnak tartjuk iskolánk diákjainak erkölcsi, illetve hitéleti nevelését, megőrizve a kiváló „bányais” örökséget. Hiszünk abban, hogy a nyugodt, szeretetteljes légkör egy biztos pontot fog jelenteni diákjaink életében, akiket hozzásegítünk ahhoz, hogy szilárd erkölcsi alapokkal és kellő tudással felvértezve álljanak majd helyt későbbi tanulmányaik során. Óvodai tagintézményünk kiváló bázist biztosít a beiskolázáshoz, de kapunk nyitva áll bármilyen felekezethez tartozó családok gyerekei előtt.

Lelki élet

Iskolánk görögkatolikus szellemisége együtt jár azzal, hogy az induló osztályokban heti két hittanóra színesíti az órarendet. Ezek természetesen a felekezetnek megfelelő hitoktatást jelentenek felmenő rendszerben a 2012 szeptembere után induló elsősöknél. A volt bányais diákok számára nem kötelező a lelki órák választása, az ő erkölcsi nevelésük etikaórákon folyik. A görögkatolikus egyházi ünnepek iskolai rendezvénynek is számítanak egyúttal, ezeken rendszerint minden diákunk részt vesz. Lelki vezetőnk, Sivadó Miklós atya az iskola dolgozóival együtt azon fáradozik, hogy világnézeti hovatartozástól függetlenül minden gyermekünk otthonának tekintse az intézményt.

Főbb sajátosságaink

– Alsóban napközis ellátás, felsőben tanszobai ellátás, illetve menza igényelhető
– 1959-től ének-zene tagozat működik 1–8. évfolyamon (ma: emelt szintű énekoktatás)
– 2003-tól az alapfokú művészetoktatás bevezetésével lehetőség nyílt délutáni művészeti órákon való részvételre, jelenleg néptánc, grafika, furulya és ütő tanszakokon.

– Angol nyelv heti három órában 4. osztálytól, jelenleg az első három évfolyamon szakköri keretek között. 2013 szeptemberétől kezdve a nem zenei első osztály felmenő rendszerben angol nyelvi orientációval indul, mely később emelt szintű angol nyelvi képzéssel folytatódik

– A 2006/2007. tanév elején alakult meg Szoboszlai Csaba vezetésével iskolarádiónk. Adásainkkal a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete országos versenyén többször is az országos első háromban végeztünk már, s háromszor is elnyertük az év diákrádiója címet!

Zeneoktatás

A Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és AMI és jogelődje, a Bányai Júlia Általános Iskola emelt szintű ének-zene oktatása sokéves sikeres múltra tekint vissza. Több mint 50 évvel ezelőtt a több díjjal jutalmazott Kissné Weiser Katalin, mindenki Kati nénije alapította az iskolában az ének-zene tagozatot, amely megalakulása óta számos országos és nemzetközi sikert tudhat magáénak.

Az oktatás Kodály Zoltán útmutatásai alapján történik, nagy hangsúlyt fektetve a zene szeretetének kialakítására, természetesen a biztonságos és magas színvonalú zenei alap megteremtésén túl. Iskolánk célja, hogy a zenei osztályokba járó gyerekek egy, a zene által összetartott, kiváló morális közösség tagjai legyenek. Kórusvezetőink szakmailag kimagasló teljesítményét több országos kitüntetéssel ismerték már el, többek között az Artisjus-díjjal is. Az alsós zenei tagozat karnagya Deli Gabriella tanárnő, aki 1991 óta vezeti az alsósokból álló Szivárvány Gyermekkart. A felsős és ifjúsági kórus, a nemzetközi hírű Lautitia kóruscsalád munkáját Nemes József tanár úr irányítja.

Kórussikerek

A kóruséneklés a magas színvonalú zenei munkán kívül az összetartozás, a közös sikerek, és a fáradságos munka felejthetetlen élményét nyújtja. Mindez segít a diákjainknak az élet más területén is kitartóvá, megbízhatóvá és csapatemberré válni. A minden évben megszervezett országos és nemzetközi utak az életre szóló élményen túl nagyfokú önállóságra is nevelnek. Bizonyított tény, hogy a zenei alapokkal rendelkező gyerekek értelmi és érzelmi kifinomultsága magasabb szintű kortársaikénál. Hétköznapi munkánk során ezeket a szempontokat szem előtt tartva igyekszünk a korábbi évek sikereit tovább folytatni.

Kórusaink évek óta hazánk meghatározó énekkarai, számos hazai és nemzetközi sikert tudhatnak magukénak. Arany minősítések, nemzetközi első, második helyezések, világ- és Európa-bajnoki cím, különdíjak, nagydíjak, karnagyi különdíjak sokasága fémjelzi az itt folyó munkát. Állandó szereplői vagyunk a legnevesebb hazai kórusversenyeknek, mint például a Kodály Zoltán Magyar Kórusverseny, Országos Érdi Kórusfesztivál, illetve a magyar rendezésű Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen is rendre kitűnően teljesítünk.

A kórusversenyeken túl számos könnyűzenei és színházi produkciónak voltunk közreműködői. Kórusunk énekelt többek között a Ghymes zenekarral, Szekeres Adriennel, Takács Nicolas-szal, Szentpéteri Csillával, illetve a Bikini együttessel. Olyan nagyszabású produkciókban vettünk részt, mint például Puccini: Turandot, Bohémélet, Muszorgszkij: Borisz Godunov, Korngold: Halott város című operája.
(További információ: www.lautitia.hu)