Sok-sok szívhez elért a messze zsongó hálaének

Egymás után két hangversennyel segítették a karácsonyra való lelki készülődést énekkaraink, illetve meghívott vendégeik december 16-án.

2015-ben a Lautitia kóruscsalád karnagya, Nemes József egy olyan meghitt koncertet álmodott meg, ahol mindenki el tudja engedni a „hétköznapok csip-csup keservét”, és adventben, Jézus Krisztus eljövetelére várakozva „hálát tud adni a magasság Istenének.”

A koncert nyitányaként az észt zeneszerző, Part Uusberg: Muusika című műve csendült fel, melyet zenekarra és kórusra Sebők Péter dolgozott át. A Lautitia kóruscsalád mellett az énekkar rendszeres kísérőjét, a tehetséges és elkötelezett zenészekből álló Estel Kamarazenekart hallhatta a közönség, Ifj. Barra Ákos hegedűművész vezetésével.

Márai Sándor egyszer azt írta: „karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában, hiszen ezért van az ünnep, mert nem lehet a csoda nélkül élni”. Ezt a magasztos érzést közvetítették iskolánk alsó tagozatos énekesei, a Deli Gabriella vezette Szivárvány Gyermekkar tagjai. Először Szokolay Sándor Európai népek karácsonyi dalai című szerzeményéből csendült fel néhány tétel, ezt követően pedig Karai József Vasi betlehemes című művét hallgathatták meg a jelenlévők. Ez utóbbiban B. Kiss Szabina zongorán, Cseri Gyöngyi pedig fuvolán működött közre. Az éneklés közben háttérvetítést is láthatott a nagyérdemű. A diasort a művészeti iskola grafika tanszakos növendékeinek munkáiból válogatta össze az ifjú művészek tanára, Kapin Istvánné.

A Szivárvány Gyermekkar énekei után – az esti hangversenyen – az adományozás percei következtek. A Görögkatolikus Egyház és a Lautitia kóruscsalád a rendezvény bevételét ebben az évben is jótékony célra ajánlotta fel. Ezúttal az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány debreceni mentorházára esett a választásuk. A felajánlásról szóló oklevelet Kocsis Fülöp Érsek-Metropolita és Nemes József karnagy adták át az alapítvány elnökének, Dr. Horváth Zsoltnak. Az alapítvány szervezésében működik egy gyermekkar, amely gondozottakból és az ő barátaikból, családtagjaikból áll. Úgy gondolták, hogy az isteni egymásra találás ajándékaként a szivárványosokkal közösen elénekelik a Bodzavirág című Balázs Árpád-szerzeményt. Zongorán közreműködött az alapítványi gyermekkar vezetője, Kondorné Peidl Borbála, a művet Deli Gabriella vezényelte.

A folytatásban az Estel Kamarazenekar játékát hallhatta a közönség. Előadásukban felcsendült Johann Sebastian Bach Air című műve.

Ezt követően a Lautitia Gyermekkar műsora következett. Először a reneszánsz mester, Jacobus Gallus 8 szólamú, kétkórusos művét, a Repleti sunt-ot énekelték, majd Matti Hyökki finn szerző On suuri sun rantas műve hangzott el. Szólót énekelt Bencze Boglárka. Végül a Kóristák című film egyik leghíresebb betétdala, a Caresse sur locean csendült fel, melyben Kovács Emese és Lengyel Alexandra énekeltek szólót.

Az esti koncerten a gyermekkar előadása után Kocsis Fülöp érsek atya osztotta meg adventi gondolatait a közönséggel.

A hangverseny folytatásaként a Lautitia Ifjúsági Vegyeskar műsora következett. A kórus először Kodály Zoltán Sík Sándor Te Deumát énekelte el, ezután az amerikai Eric Whitacre: Glow című műve csendül fel, melyet a szerző a Disney Filmstúdió felkérésére írt.

A folytatásban egy remek kettős hangszeres játékát hallhatta a közönség: ifj. Barra Ákos hegedűn, Teremi Dárius zongorán zenélt. Előadásukban elhangzott Glazunov Meditációk című műve.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatói szívesen választják a Lautitia és a Szivárvány kórusokat gyakorlatuk helyszínéül, és mindkét énekkar örömmel ad nekik lehetőséget. Ebben az évben Benkő Krisztián a Lautitia Kamarakórus mellett kapott helyet. A kóruscsalád legidősebb együttesét először ő vezényelte: elhangzott Kodály Zoltán Adventi ének című műve. Ezt követően újra Nemes József vette át a karnagyi helyet, és egy amerikai kortárs zeneszerző, Jake Runestad: Let my love be heard című művét vezényelte.

A Lautitia kóruscsalád az adventi koncertjén évről évre vendégül lát egy általuk nagyra becsült vendéget, ez ebben az esztendőben is így történt. A Karaván Famíliával tavasszal, a Görög Zenei Esték sorozatban zenéltek először együtt, és olyan jó hangulatúra sikerült a koncert, hogy már akkor eldöntötték: adventkor a nagy hangverseny közönségével is szeretnék megosztani a közös zenélésük örömét és élményét. A cigány zene intelligens és szellemes, bölcs és befogadó. Ennek bemutatása volt az egyik célja az egyedülálló családi zenekarnak, amelyet szülők és gyermekeik alapítottak. A műsorblokk elején a Karaván tagjai léptek színpadra, később csatlakozott hozzájuk a Lautitia, és együtt is énekeltek. A közös művek átírásában ebben az évben is Sebők Péter segített a kórusnak. Az adventi hangverseny záró műveként az Ederlezi című dal hangzott el az összkar előadásában.

Úgy hisszük, mindkét koncert összes résztvevője (a fellépők, a szervezők és a nagyérdemű közönség tagjainak) szívéig elért a messze zsongó hálaének ebben az esztendőben is. (A fényképeket C. Kiss Ilona készítette)