Angyali ünnep liturgiával

A három név szerint ismert angyalra: Mihályra, Gáborra és Ráfaelre, valamint a többi test nélküli mennyei erőkre emlékezünk görögkatolikus egyházunkban november 8-án.

Az ünnep reggelén liturgián vettek részt iskolánk tanulói és pedagógusai: az alsó tagozatosok az osztálytermükből online, a felsősök pedig a templomban kapcsolódtak be a szertartásba.

Sivadó Miklós atya arra buzdított mindenkit, hogy bátran kérjük a szent angyalokat: segítsenek minket abban a küzdelemben, hogy jó szabadságharcosok legyünk, hogy kivívjuk saját, tiszta szabadságunkat, amely a szeretet szabadsága.

Szent Gábriel arkangyal

Mielőtt elhangzott volna Istennek az anyagi világot teremtő szava, megteremtette az angyalok seregét. Teremtésükben Isten udvartartást teremtett Magának. Aztán, Szent Pál szerint: az angyalokat azok szolgálatára rendelte, akik majd öröklik az üdvösséget, azaz az emberek szolgálatára. (Zsd. 1, 14.) Minden ember mellé egy-egy őrző angyalt rendelt. Az angyallal először akkor találkozunk, amikor Isten az Édenkert kapujához angyalt állított tüzes karddal. Alig van a Bibliának olyan lapja, amely nem állítaná elénk az angyalokat. Az angyalok számáról nincs pontos adatunk.

Szent Mihály arkangyal

Dániel próféta azt látta, hogy ezerszer ezer angyal szolgált Istennek, és sok tízezer állott előtte. (7, 10.) Bár tiszta szellemi lények ifjúi alakban, szárnyakkal ábrázoljuk őket. Soha meg nem halnak, és Isten parancsait késedelem nélkül, gyorsan teljesítik. Szokták őket harci öltözetben is ábrázolni. Isten ügyét képviselve harcolnak minden ördögi működés ellen. Az emberek részéről őket a legnagyobb tisztelet illeti meg Isten után. Kilenc csoportra, karra szokták őket felosztani.