Életünk a mozgás

Idén ősszel nekünk két futóversenyen is sikerült részt vennünk: a Wizz Air Debrecen Airport Runon és a Fuss, Fotózz, Mosolyogj! címet viselőn.

Futás a repülőtéren

A verseny célja minden évben a futás és az egészséges életmód népszerűsítése a sportolni vágyók körében, illetve kikapcsolódási lehetőség biztosítása a családok számára egy exkluzív környezetben. A verseny résztvevői betekintést nyerhetnek a debreceni repülőtér életébe, és ott futhatnak, ahol máskor a repülők járnak.

A jó hangulatú versenyen jelenlegi és egykori Szent Efrém-esek és hozzátartozóik is részt vettek: Zsurina Karina (5 km), Kiss Julianna (5 km), Babincsuk Varvara (5 km), Zsurina Veronika (2,5 km), Separovics-Zsurina Diana (10 km). Minden versenyző gyorsan célba ért, és büszkén vette át megérdemelt befutóérmét.

„Veronika vagyok (a cikk szerzőjének lánya – a szerk.), a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban tanulok, 16 éves vagyok, nem atletizálok, de szabadidőmben futok. Idén először vettem részt olyan nagyszabású versenyen, mint a WIZZ Air Run. Csodálatos emlék marad számomra. 2,5 km-es távot futottam, és nem volt nehéz számomra. Nagyon jó volt látni, hogy mennyien futnak. Nagyon klassz volt érezni, hogy a kifutón futsz. Ez egy csodálatos nap volt az életemben, és sok pozitív benyomást kaptam.”

Futás a pusztában

A „Fuss, Fotózz, Mosolyogj!” nevű rendezvénynek köszönhetően gyönyörű helyszínen lehettünk egy jótékonysági élményfutás résztvevői. Dorináért futottunk, hogy segítsünk neki a gyógyulásban. Dorina 5 és fél éves, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Csarodán él. 2021 októberében, a 4. születésnapján került be a debreceni gyermekhematológiai-onkológiai osztályra, ahol neuroblastomával diagnosztizálták. Kemoterápiás kezelést kapott, aztán műtétre került sor, ami nem a várt eredményt hozta, nem tudták eltávolítani a daganatot. Újabb kemoterápiák sorozata, majd Miskolcon őssejt-transzplantáció, és 12 sugárkezelés következett. Jelenleg immunterápiát kap. Reméljük, minél hamarabb meggyógyul, és újból folytathatja az óvodás éveit. Otthon sokat játszik, vidáman telnek a napjai, nagyon szeret énekelni, táncolni, hintázni.

A futásokon gyógyult gyerekek segítettek a rajtnál, és a célban éremmel várták a futókat. Kétezer futó támogatta Dorinát a nevezésével, változó távokat futva. Köztük voltak:
Zsurina Karina (7. a – 5 km); Nyirán Rozália (7. a – 5 km); Volosyn Illés (7. b – 5 km); Babincsuk Varvara (tavalyi 8. b – 5 km); Separovics-Zsurina Diana (kísérő tanárnő – 5 km).

Néhány vélemény a Szent Efrém-es futóktól:

„Nekem nagyon tetszett ez a verseny, szuper jó lehetőség volt futni. Én 5 kilométert vállaltam, számomra ez volt kihívás. Az volt benne még jó, hogy ez egy jótékonysági futás volt, így segíthettünk egy onkológiai beteg kislánynak, akit Dorinának hívnak, és reméljük, hogy mihamarabb meggyógyul.” (Zsurina Karina)

„Én is 5 kilométert futottam. Egy nagyon emlékezetes futás volt, hiszen tudtam, hogy segíthetek egy kislánynak, aki megérdemli, hogy normális életet éljen. Azt is szép volt látni, hogy ennyi gyógyult gyerek is eljött erre a futásra, és hogy van remény az összes leukémiás gyerek számára.” (Nyirán Rozália)

„Kár, hogy vannak betegek a világunkban. Sajnos ez megtörténik. Nagyon örülök, hogy tehetek valamit egy beteg lányért. Remélem, hogy a sok ember részvételének köszönhetően a lány egészséges lesz. Ennek a jótékonysági versenynek különböző távjai voltak, például 2, 5, 10 kilométert lehetett volna futni. Voltak sokan, akik a kutyáikkal futottak, valaki biciklivel is a célhoz jutott. Azt remélem, hogy ezen emberek mindegyike segített a kislány kezelésében.” (Volosyn Illés)

„Az ilyen események inspirálnak és reményt adnak. Boldog vagyok, hogy ebben a futásban részt vettem, és tudtam segíteni a gyerekeknek. Tegyünk jót!” (Babincsuk Varvara)

Az írás szerzője: Separovics-Zsurina Diana