Dánielfy Gergővel koncerteztek a lautitiások

A Görög Zenei Esték új évadának második alkalmán a Lautitia Gyermekkar vendége Dánielfy Gergő volt. (Szerző: Mikula Szilvia, dehir.hu – Fotók: gorogkatolikus.hu)

A rendkívüli zenei érzékenységgel megáldott tehetség fiatal kora ellenére máris maga mögött tudhat egy nagylemezt, amely Azt mondtad címmel jelent meg 2018-ban. Az album címadó szerzeményével Gergő hatalmas sikereket ért el „A Dal” című műsor 2018-as évadában, egészen a döntőig menetelve. A fináléban nem csupán őt hozta ki a szakmai zsűri a kiírás győztesének, de egyúttal megkapta „Az év felfedezettje” elismerést is. A zenéit nem csak előadóként, de íróként is jegyző Gergő az éneklés mellett színészi karrierjére is koncentrál, jelenleg a kaposvári Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanul színészetet. Előadásaiban különleges, egyedi módon kívánja a két világot összemosni, nézői, hallgatói elé tárva tehetségének és érzelmi világának esszenciáját.

Mielőtt a Lautitia Gyermekkar produkciója elkezdődött, Nemes József karnagy „vezényletével” a közönség elénekelte az Éljen soká kezdetű dalt, felköszöntve Kocsis Fülöp érsek-metropolitát, aki épp aznap töltötte be 56. életévét.

Ezt követően a kórus három gyönyörű dallal kápráztatta el a közönséget, majd a fiatal énekest hallgathattuk meg. Gergő nem kifejezetten koncerttel készült: minden dal előtt megosztott a közönséggel néhány olyan gondolatot, melyek régóta foglalkoztatják őt. A debreceni tehetség elmondta, nem célja 21 évesen megváltani a világot és megmagyarázni a dolgok rendjét, hiszen még ő maga is keveset tapasztalt. A felvetett kérdései, gondolatai azonban sokakat láthatóan elgondolkodtattak. Gergő hangsúlyozta, mennyire megváltoztatja az emberi kapcsolatokat az internet, és az, hogy folyamatosan a mobiltelefonjainkat nyomkodjuk. Azzal kapcsolatban is kifejtette a véleményét, mennyire önző és magamutogató az ember, odáig viszont már nem mindig jut el, hogy magába nézzen és rájöjjön, ki is ő valójában.

„Mi vagyunk Harry Potter. Bármit elérünk, ha itt, fejben eldöntjük, hogy mit akarunk” – hangsúlyozta az akaraterő fontosságát a fiatal zenész, majd arról is beszélt, hogy vannak-e véletlenek, vagy minden okkal történik. Ezzel kapcsolatban elmesélte, hogyan is született meg az egyik leghosszabb szerzeménye, melyet a nagymamájához írt. Megtudtuk, hogy épp Kaposvárra, az egyetemre tartott az autópályán, amikor egy dalt hallott a rádióban. A szövegből a „veréb” szóra figyelt fel, amikor meglátott egy madár formájú rajzot, mintát, nem sokkal később pedig az autójának csapódott egy veréb. Gergő elmondta, kétségbeesésében megállt, valamit tenni akart a madárért, majd jött egy busz és „felröpítette a mennybe” a kis teremtést.

A fiatal énekes bevallása szerint nehezen tudta feldolgozni a történteket, végül csak úgy tudott belenyugodni, hogy a nagymamájára gondolt: ő mindig is szerette az állatokat, a madarakat, és biztosan szüksége volt odafent egy kis társra. Így született meg a nagymamájához, nagymamájáról szóló dal, melyet elő is adott a debreceni közönségnek. Ez volt a legmeghatóbb pillanata az estnek, s nem csupán Gergő hangja csuklott el éneklés közben, hanem sokunk szemébe könnyeket csalt a szerzemény.

Ahogyan azt már megszokhattuk, közös produkcióval is készült a Lautitia kórus és vendége: Dánielfy Gergő Azt mondtad című dalában segédkeztek a gyerekek. Azonban nem csak a szomorúságé és az elgondolkodásé volt a főszerep: az est három vidámabb dallal zárult. Meghallgathattuk akusztikus verzióban a Debreceni Virágkarnevál dalát, az Elmegyek, elmegyek című szerzeményt, a Szétvet az ideg című slágert, majd közösen elénekeltük a mindenki által ismert Hull a szilva a fáról című népdalt.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita megköszönte a látottakat-hallottakat a kórusnak és a fiatal zenésznek, majd hozzátette: gyönyörű születésnapi ajándék volt számára ez az est. A Görög Zenei Esték következő alkalmán, február 24-én a Budapesti Vonósok Kamarazenekar lesz a vendége a Lautitia ifjúsági vegyeskarának.