DTH hatodszor is, avagy Digitális Témahét 2023

Az idei tanévben Szabó-Nemes Krisztina, Kovács-Bojté Brigitta tanítónők és Dohos Csaba, iskolánk informatikatanára vezetésével zajlott le intézményünkben a Digitális Témahét, immár hatodik alkalommal.

Idén a robotok világában „kalandoztak” az alsó tagozatos diákok. 1–4. évfolyamon a tanteremben található tárgyak felhasználásával robot kinézetű tárgyakat kellett alkotniuk a tanulóknak. Kreatív munkáikat digitalizáltuk, majd fényképek formájában, tematikus paravánon lehetett megtekinteni azokat. A digitális kultúra tantárgy keretében beszélgettünk a gyermekekkel az internet veszélyeiről, és ezzel együtt lehetőségük nyílt mesterséges intelligenciával való „beszélgetésre” is. A hét folyamán robotok által ihletett, izgalmas fejtörőket, rejtvényeket, feladatokat oldottak meg tanítóik segítségével diákjaink, a tanórákon pedig digitális eszközök bevonásával, újszerű, innovatív feladattípusokon keresztül ismerkedhettek meg a digitális világgal.

Ebben a tanévben a felső tagozat is bepillantást nyert a robotok világába az iskolánk robotlegói segítségével. Az osztályok megismerkedtek a block-programozással, és többen ki is próbálták a gyakorlatban is. Ezek mellett a digitális világunkról készített prezentációk is sok érdekességet hoztak a felszínre. Két csoport is sikeresen teljesítette az ICDL modulok valamelyikét, ezzel szépen menetelve a Basic bizonyítvány elérése felé. Ez a hét a gyerekek közkedvelt hete lett újra. Jövőre innen várjuk a folytatást. (Dohos Csaba)