Már nagyon vártuk: újra megrendeztük évzáró koncertünket

A hangversenynek ezúttal is a Liszt terem adott otthont a Nagyerdőn. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Seszták István főhelynök atya is, aki fenntartónkat, a Hajdúdorogi Főegyházmegyét képviselte. (Bródi-Szilágyi Ilona beszámolója)

Ahogy az estén is elhangzott, a járvány utáni időszakban a Szivárvány Gyermekkarnak is elsődleges feladata volt, hogy pótólja elmaradásait és sikerüljön ismét kiváló szakmai munkát végezni. Már a tanév elején nagy feladat várt rájuk: október elején, meghívott közreműködőként vették át KÓTA-díjukat Budapesten, melyet magasszintű művészeti munkájukért érdemeltek ki még 2021 januárjában. Decemberben a karácsonyi hangversenyen énekeltek, majd meghívást kaptak a Bárdos Szimpózium zárókoncertjére, és felléptek az Éneklő Ifjúság bemutató hangversenyén is. Május hónapban házigazdái voltak a görögkatolikus kórustalálkozónak, az elmúlt hétvégén pedig a tőlük megszokott magas színvonalon képviselték Debrecent és iskolánkat a Kaposváron megrendezett XVI. Országos Kicsinyek Kórusa Fesztiválon.

A záró hangversenyen hallhattuk tőlük többek között Ismeretlen szerző Tavaszköszöntőjét, Európai gyermekdalokat magyar és idegen nyelven, Cherubini – Kerényi György: Szolmizáló kánonját és Victor Johnson Singabahambayo kezdetű kórusművét is. Az este folyamán többször is zongorán kísért Urbán Janka. Emellett bemutatkoztak az elsős zenei osztályosaink, akik gyermekdalokat énekeltek, furulyáztak.

A 4. osztályosok pedig elbúcsúztak: galgamácsai gyermeklakodalmast adtak elő. A felkészülés során Deli Gabriella munkáját Bodnárné Vincze Mária segítette, a koreográfiát is Ő állította össze és tanította be. A Szivárvány Gyermekkarból elköszönő 4. osztályosokat Gabi néni idén is oklevéllel és egy képösszeállítással ajándékozta meg.

Az este folytatásként a Lautitia Gyermekkar következett. Hosszú leállásra kényszerültek ők is az elmúlt években. Igyekeztek a műhelymunkára fektetni a hangsúlyt, és szerették volna visszanyerni sikereik régi fényét. Ennek ellenére persze számtalan koncerten, színházi, zenekari bemutatón és közreműködésen vannak túl. Idén a vegyeskarral együtt az 59. Seghizzi Nemzetközi Versenyen vesznek majd részt Goriziában. A világ egyik legrégebbi versenyére 12 kórust választanak ki a világ minden tájáról, így már a részvétel is igen nagy elismerés. Az esti hangversenyen többek között Johannes Brahms: Regina coeli, Tóth Péter: Magnus, maior, maximus, Gabriel Fauré: Au bord de l’eau és Stephen Hatfield: Las Amarillas-t énekelték el Nemes József vezényletével.

A végzős osztály idén is egy meglepetés produkcióval készült az évzáró hangversenyre, a Beatles slágerének átiratát adták elő, A King Singers kottáját aktualizálta Sebők Péter. Nemes József karnagy is elbúcsúzott a végzősöktől: oklevéllel és ajándékkal köszönte meg nekik az elmúlt négy év kitartó munkáját.

A kóruscsalád ezen az esten is énekelt, közös előadásukban Michael Barrett: Indodana című művét hallhatta a nagyérdemű, majd a vegyeskar következett: Ők is fellépnek majd Goriziában. A koncertjeik és közreműködéseik közül kiemelkedik a Grecsó Krisztián-Hrutka Róbert: Ajtók című oratóriuma, amit közösen álmodtak meg. A szerző páros pedig egy olyan új művet hozott létre, amit nagy sikerrel mutattak be nemrég a Lovardában, valamint jövő héten, június 10-én is hallhatja majd a nagyérdemű a Magyar Zene Házában. Ebből is énekeltek egy tételt.

A koncert zárásaként Selmeczi György Milleniumi ódájának utolsó tételét adta elő iskolánk összes énekese közösen, sőt még a közönséget is sikerült dalra fakasztani. Zongorán közreműködött Muzsi Noé 6. osztályos tanuló (tanára: B. Kiss Szabina), valamint Török Tamás dobon, iskolánk 8. osztályos tanulója (tanára: Kerekes-Kiss Edina).

Kórusaink és karnagyaink kitettek magukért most is, hogy meglepetésekben, apró csodákban és lélekemelő pillanatokban bővelkedő estét zárjunk. Találkozzunk jövőre is!