Fájó szívvel búcsúzunk Kissné Weiser Kati nénitől

Iskolánk zenetagozatának alapítója 2022. április 20-án, 91. életévében csendesen elaludt. Nyugodjon békében!

Temetése 2022. május 27-én 11 órától lesz a Debreceni Köztemető 2. sz. ravatalozójából. A család kérése, hogy egy szál virággal búcsúzzunk Kati nénitől. Emléke legyen áldott!

Kissné Weiser Katalin munkássága

1931-ben született Debrecenben. 5 éves volt, amikor a zeneóvodában zenét kezdett tanulni Elefánthy Mária nénitől. 7 évesen a nagyiskolások között már Kodály Pünkösdölőjének szólóját énekelte: „Én kicsike vagyok, nagyot nem szólhatok…”
Az elemi iskolát, a gimnáziumot és tanítóképzőt a Svetits Katolikus Iskolában végezte, második otthona viszont a zenede volt. Orvos szeretett volna lenni, de a háború miatt olyan pályát kellett választania, ahol hamar jutott kenyérkeresethez, így lett belőle tanítónő. Másik nagy szerelme az éneklés volt, egyszerre több kórusban is énekelt.
Tanítói pályáját Hajdúhadházon kezdte, majd közben ének- és zenetanári oklevelet szerzett, és a Vígkedvű Mihály utcai iskola ének tanára lett. Néhány év után lehetőséget kapott a későbbi Bányai Júlia Általános Iskolában, bár akkor még nem zenetagozaton. 1963-ban azonban átvette egykori tanára testvérétől, Elefánthy Ilonától a zenetagozatot és az énekkart.
Élete új korszaka indult el 1963-tól nyugdíjazásáig, mely számára a boldogságot, sikert jelentette és azokat a gyermekeket, akik vele dolgoztak.
„Együtt tanultunk énekelni és szeretni az éneket, örülni annak, boldognak lenni. Együtt éltük át a harmónia csodáját, ahogyan az emberben kiteljesedik.”
Nyertek arany minősítéseket, kiváló címet, II. és III. helyet a debreceni nemzetközi kórusversenyen, megnyerték a nemzetközi rádiósfesztivál – Énekeljenek a népek! – első díját.
Amire a legbüszkébb: Debrecennek nincs olyan kórusa, ahol ne lennének tanítványai!