Farsang az alsóban: micsoda buli volt!

A katolikus egyházi kalendárium szerint a farsang ünnepe vízkereszt és a Húsvét előtti nagyböjt közé esik, melyhez számtalan népi hagyomány kapcsolódik.

A párválasztás mellett a farsang lényege a szabályok felrúgása és kigúnyolása. Az álarcok és a maszkok viselése is erre vezethető vissza: a névtelenség, az „arctalanság” biztosítja mindenki számára a féktelen mulatozást. A farsang és az azt követő böjti időszak a tél végére is utal. Egy ősi hiedelem hívta életre a hozzá kapcsolódó zajos mulatságokat. Azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, alakoskodással akarták elűzni őket. Így volt ez iskolánkban is február 25-én.

Az alsós évfolyam osztályai először szűk körben tartották meg a farsangi mulatságot: mindenki a saját termében mutatta meg kisbarátainak az idei jelmezét, amivel a telet szerette volna elűzni. A klasszikusnak számító boszorkány, kutyus, huszár és tündér maskarák mellett nem hiányozhatott Harry Potter, Hermione és Darth Vader figurája sem. A farsangi finomságok mellett kisebb versenyek, játékok színesítették a gyerekek délutánját. Majd közösen folytatódott a mulatság: a tornateremben találkoztak az alsósok, hogy minél szélesebb körben bemutathassák a jelmezeiket. A felvonulás után a 2. b osztály Éva néni és Brigi néni közreműködésével meglepetéssel is készült: pingvintánccal kápráztatták el a kicsiket. Hogy mire nem jó egy szemeteszsák…

Persze arra is volt lehetőség, hogy mindenki megtanulja a koreográfiát, így a végén már az összes osztály – még a pedagógusok is – pingvintáncot lejtettek! Nem hiányozhatott a limbózás és a Wellhello zenéje sem. Igazi farsangi buli kerekedett a végére! Köszönjük az élményt és a lehetőséget! (Bródi-Szilágyi Ilona beszámolója)