Határtalanul… a Felvidéken

A 7. a és 7. b osztályok május 31. és június 3. között a Felvidék csodálatos tájainak egy részét barangolták be. (Miksó Zoltán beszámolója)

Az első nap Kassa városának nevezetességeivel ismerkedhettünk. Süle János bácsinak köszönhetően az óvárosi rész rengeteg nevezetességét láthattuk. Voltunk a Szent Erzsébet-székesegyházban, a Szent Mihály-kápolnában. Meglátogattuk az Orbán-tornyot, elsétáltunk az Állami Színház épülete előtt, láttuk a Lőcsei-házat, a Miklós-börtönt. Bejutottunk II. Rákóczi Ferenc rodostói házának Kassán felépített másolatába. Sétáltunk a Fazekas utcán. A Márai Sándor nevét viselő magyar tanítási nyelvű alapiskolába is eljutottunk. Mint kiderült, az „a” osztályosok már harmadikos korukban jártak ott. Kedvesen fogadtak, és sokat meséltek magukról. Megmutatták az iskolájukat, és finom ebéddel is vendégül láttak. Ezután a szállásra vitt az utunk, mely a Magas-Tátra lábainál volt, Tatranszka Lesznán (Tátraerdőfalván).

Másnap előbb Késmárk nevezetességeivel ismerkedtünk. Megnéztük a várat, az evangélikus templomot, benne Thököly Imre szarkofágját, bejutottunk a régi evangélikus fatemplomba is . A vár gyönyörűen helyre van állítva, nagyon szép történelmi emlékhely. Majd Lőcsére buszoztunk át. A főtéren sétálgatva láttuk a színház épületét, a Polgármesteri Hivatalt, az evangélikus templomot, a Máriássy-házat, a Thurzó-házat, ami manapság állami levéltárként funkcionál. Láttuk a történelmi városházát, ahol a Fekete város című Mikszáth-regény játszódott, láttuk a Szégyenketrecet is. Természetesen bejutottunk a Szent Jakab-bazilikába is. A nap befejezéseként a történelmi Magyarország legnagyobb vára, a Szepesi-vár romjai között is sétáltunk.

A harmadik nap a túrázásé volt. A Magas-Tátrában levő Morszkoje-Oko tengerszemet kerestük fel. A látvány lélegzetelállító volt. Azt a csodát nézze meg, aki teheti! Lenyűgöző! Káprázatos! Megjegyzem: fárasztó is volt, de becsületére legyen mondva a csapatnak, számunkra nincs lehetetlen! Megcsináltuk!

A negyedik nap sem adtuk alább. Elég korán keltünk, kiköltöztünk a szállásról, és némi buszozás után a Dobsinai-jégbarlanghoz érkeztünk. Itt a természet egy újabb csodája tárult szemünk elé: Közép -Európa legnagyobb jégbarlangjában tettünk egy túrát. Hihetetlen volt megtapasztalni, hogy kint süt a nap, a fák zöldellnek, a hegy gyomrában pedig a jég az úr! Végül a betléri Andrássy-kastélyt, illetve annak parkját kerestük fel, amely szintén remek élményt nyújtott. Innen indultunk haza.

Fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva érkeztünk meg.