Jobb Velünk a Világ! – Budapesten jártak az ötödikesek

A Szent Ferenc Alapítvány és a Jobb Velünk a Világ! programot szervező Nem Adom Fel Alapítvány együtt szervezett jótékonysági koncertet szeptember 13-án Budapesten, a Papp László Sportarénában.

Közösen tettek tanúságot arról, hogy mindenkinek, akármilyen hátrányos helyzetben is van, lehetősége van úgy élni, hogy általa is jobb legyen a világ. Az igazán szívhez szóló eseményen iskolánk ötödik osztályosai is részt vehettek. Az emlékezetes napról Dohos Csabát, az 5. b-sek osztályfőnökét kérdeztük.

– Hogyan juthatott el e népes gyermeksereg a rendezvényre?

– Kocsis Fülöp érsek atya keresett meg bennünket e nagyszerű lehetőséggel, ő biztosította számunkra az anyagi feltételeket, és mi örömmel mondtunk igent a meghívásra. S bizony nem bántuk meg! Egy rendkívül jól szervezett, magas színvonalú eseménynek lehettünk részesei.

– Milyen programokon vehetett részt a csapat az arénában?

– A jó hangulatról a Nem adom fel! együttes gondoskodott, több számukkal is megismerkedhetett a zsúfolásig megtelt sportcsarnok közönsége. A zenekarról tudni kell, hogy minden tagja valamilyen fogyatékossággal él. Az ő csodálatos zenéjük vezette fel a rendezvényt, illetve az előadások között is ők muzsikáltak. A programon szívhez szóló beszédet mondott kis hazánk méltán népszerű fiatal színésze, Vecsei H. Miklós is. A Hasi becenévre hallgató színművész elmondta: az előadás előtt az édesapját kérdezte arról, hogy miről beszéljen majd 6000 gyereknek. Mikor fölvetette, hogy talán a gyerekkori hibáiról mesélne, jó humorú édesapja megkérdezte tőle, hogy arra biztosan elég lesz-e tíz perc… Végül aztán anekdotázott erről is, illetve folyamatosan azt sugallta a fiataloknak, hogy sohasem szabad feladni, mindig küzdenünk kell a céljainkért. De hallhattuk például még az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőjét, aztán egy nagyon szimpatikus római papot, Fábry Kornélt is. Minden előadó rendkívül érdekes beszédet mondott.

– Aztán – a nap csúcspontjaként – megjelent a színpadon egy szerzetes…

– Így történt. A nap kiemelt vendége Böjte Csaba volt, aki sokat mesélt viszontagságos pályájáról, és büszkén emelte ki, hogy közel 6000 gyereket tudott már kimenteni a nyomorból az Isten segítségével. A rendkívül jó humorú szerzetes arra is felhívta a gyerekek figyelmét, hogy akkor kapnak bármit is a Jóistentől, ha kérnek, merjenek hát bátran kérni tőle.

– A rendezvény után maradt még egy kis szabadideje is a lelkes debrecenieknek…

– Így van, a gyönyörű, napsütéses délután maradék részét a Margitszigeten töltöttük, ahol szintén nagyon jól éreztük magunkat.

Nagyon lelkesen és örömtől sugárzó arccal beszéltek az egész napról a kis ötödikesek is.

Jó volt látni, hogy a valamilyen fogyatékossággal született vagy balesetet szenvedett emberek is nagyon tudják élvezni az életet. Nagyon jó dalokat hallhattunk a zenekartól, nekem a közismert Halleluja volt a kedvencem. Böjte Csaba atya is nagyon szépen fogalmazott” – emelte ki Hajós Boróka. „Jó látni, hogy a szellemi fogyatékos és testileg nehezebb életet élő emberek is tudják élvezni a napjaikat. Akár még többre is vihetik, mint más. Mindannyiunk számára nagyon inspiráló volt, sok embernek még könnyeket is csalt a szemébe” – árulta el Hernádi Flóra. „Nekem nagyon tetszett Böjte Csaba atya humora, nagyon szórakoztató volt, ahogy beszélt. A margitszigeti élmények is felejthetetlenek voltak” – mondta Cseke Gergő. „Nekem maga az utazás is óriási élmény volt, a buszozás közben nagyon sokat beszélgethettem a barátaimmal. Az előadások közül Vecsei Miklós beszéde fogott meg a legjobban, nagyon őszintén szólt hozzánk – mesélte Sipos Bence.