Lautitiás nyár

Ezen a nyáron sem tétlenkedett a Lautitia kóruscsalád, hiszen egészen színes és tartalmas programokon vett részt vagy szervezte azokat.

A Szent Efrém-iskola Csodaszarvas programjában segédkeztek az ifis kórustagok, majd az idén második alkalommal megrendezett Görög Nyári Esték koncertjeinek szervezéséből és megvalósításából vették ki a részüket. Segítségükkel és a Görögkatolikus Parókia szervezésében három alkalommal is különleges élményben lehetett részük: Dánielfy Gergely, Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert, valamint Ölveti Mátyás és Zombola Péter Cseh Tamás estje varázsolta el a szép számú közönséget.

A vegyeskaros csapat idén nyáron a Campus Fesztiválon is népszerűsítette a kórusmuzsikát.

Júliusban kéthetes kórustáborban is folytatták a közös munkát, melynek első hete Debrecenben telt, majd a második héten Máriapócson töltöttek el 6 napot. A tábor zárásaként a máriapócsi kegytemplomban adtak egy rövid, informális koncertet, melyre nemcsak a helybeliek, hanem debreceniek is igen sokat elmentek.

Augusztus 20-ra hangfelvételt készítettek, majd személyesen is emelték a Debrecen város ünnepi közgyűlésén hallható és látható műsor fényét, közben a Noé bárkája és az Óz, a csodák csodája előadások próbáin is részt vettek a kórustagok.

Augusztus 23-26. között Budapesten próbált egy 21 fős csapat a fantasztikus Britten: Noé bárkája című gyermekoperára, melyben diákjaink főszerepeket is elénekelhettek. Augusztus 26-án a Dunakanyar Fesztivál nyitóprogramjaként mutatták be az operát a Budapesti Énekes Iskola és a Duna Filharmonikusok közreműködésével, a rendező Aczél András volt, karmester Horváth Gábor. (További részletek, szereposztás: https://gerendayhaz.hu/benjamin-britten-noe-barkaja/)

Augusztus 27-én mutatták be az Óz, a csodák csodája című musicalt a debreceni Szabadtéri Színpadon. A darabban három kiválóságunk szerepel ebben az évadban: Seszták Dóra, Kártik Hanna és Mező Dorottya.

Augusztus 28-án pedig Máriapócson, a vitézavatáson vett részt a vegyeskar, ahol a liturgián való közreműködés után az avató ceremónia részeként énekelhettek több ízben. A rendezvényen maga Habsburg-Lotharingiai József Károly magyar királyi herceg és családjának több tagja is jelen volt. (Nemes József összefoglalója)

A továbbiakban sem tétlenkednek a kórusok: Carmina Burana, Eucharisztikus Kongresszus vár még rájuk a közeljövőben, amelyekről később természetesen beszámolunk majd.