Liturgiával és ünnepéllyel kezdődött az új tanév

Szent liturgia, majd az iskolaudvaron megrendezett ünnepély nyitotta meg a Szent Efrém-esek számára a 2023/2024-es tanévet szeptember 1-jén.

Az Attila téri székesegyházban tartott Szent Misén iskolánk lelki igazgatója Kocsis Fülöp érsek atya idei tanévre választott jelmondatára alapozta beszédét: „…hogy reményetek mindvégig tökéletesedjék.” (Zsid 6,11) Sivadó Miklós atya hangsúlyozta: legyünk jó reménységben, s ezt újra és újra erősítsük meg magunkban. Különlegessége volt a liturgiának, hogy ezúttal Nemes József tanár úr, valamint egykori diákunk, Hajós Gertrúd végezték a kántori szolgálatot.

A mise után a Szent Efrém-esek átsétáltak az iskolába, és kezdetét vette a tanévnyitó ünnepély. A kis elsősöket a nyolcadikosok kísérték az iskolaudvarra, ahol a Himnusz közös eléneklése után Vas Péter igazgató urat szólította a pulpitushoz az eseményt konferáló Bródi-Szilágyi Ilona tanítónő. Intézményünk vezetője kiemelten köszöntötte az első osztályosokat, s elmondta, hogy ez a nap elsősorban róluk szól, az ő ünnepük, hiszen az iskolakezdéssel egy új fejezet nyílik életükben. Igazgató úr bemutatta a legkisebbek tanító nénijeit is: Dr. Seszták Istvánnét és Cseke Tímeát, valamint Nagy Gyöngyit és Gálné Földvári Csillát.

A beszéd után zene és vers következett: először a Deli Gabriella vezényelte Szivárvány Gyermekkar éneke csendült fel, majd Tikász Réka 1. a osztályos tanuló szavalt el egy kedves Szalai Borbála-költeményt.

Iskolánk legifjabb polgárai ünnepélyes fogadalomtétel során adtak hálát az Istennek, hogy a Szent Efrém-iskola tanulói lehetnek. Megfogadták többek között azt is, hogy tanáraik vezetését követve igyekeznek növekedni hitben, tudásban és kedvességben. Az eskü után a nyolcadikosok a kis elsősök nyakába kötötték az iskolánk címerével ellátott sálakat, illetve nyakkendőket, Sivadó atya pedig szentelt vízzel áldotta meg a fogadalmat tevőket.

A tanévkezdet Veres Csilla költőnőt is megihlette, az ő versét Glevitzky Milán 1. a osztályos tanuló bátor tolmácsolásában hallgathatta meg az ünneplő közönség.

A Tompáné Krizsanyik Orsolya tanítónő szervezte évnyitó műsort a Szózat közös eléneklésével zárták a Szent Efrém-esek. Néhány perccel később megszólalt a csengő, s kezdetét vette a 2023/2024-es tanév. (Szoboszlai Csaba összefoglalója)