Nemzetközi nagydíjas a Lautitia Gyermekkar!

Két magas pontszámú, arany minősítésű kategóriagyőzelem mellett kórusunk megnyerte a salzburgi nemzetközi kórusverseny fődíját is! Egy éjszaka, öt nap, avagy egy felejthetetlen út krónikája.

Egy teljesen zökkenőmentes éjszakai buszozás után június 15-én (csütörtökön) reggel érkezett a kórus Salzburgba. Az első napon a pihenésé volt a főszerep: a városnézést hamburgerezés, délutáni alvás, finom vacsora, majd némi társas szabadprogram után korai lefekvés követte. A versenyt megnyitó esti koncerten Nemes József és Szoboszlai Csaba tanár urak képviselték a Lautitia kóruscsaládot a közönség soraiban.

Pénteken egy kissé felhős, de kellemes időre ébredtek a lautitiások. Aznap újra a nyakukba vették Salzburgot: kisebb csoportokat alkotva fedezték fel az óváros legszebb részeit, majd este már egy remek templomi koncert is várt rájuk.

Aztán eljött a nagy nap, a szombati volt a nemzetközi verseny napja. Kórusunk a déli órákban kétszer is színpadra lépet, s a gyermekkari, illetve a musica sacra kategóriában is remekelt. Annyira, hogy az esti nagydíjas versenyre is meghívást kapott a rangos zsűritől. Énekkarunk a végső megmérettetésen is csodálatosan énekelt, így az eredményhirdetésen végtelenül büszkén hallgathatta meg a fantasztikus hírt: nagydíjas a Lautitia Gyermekkar! Két magas pontszámú, arany minősítésű kategóriagyőzelem mellett kórusunk megnyerte a salzburgi nemzetközi kórusverseny fődíját is! A kóruscsalád tagjai örömittasan tértek vissza a szállásra, ahol az utolsó salzburgi éjszakán – teljesen érthető módon – csak részben múlatták alvással az időt: az ünneplés órái következtek.

A vasárnapot – egy rövidebb buszozás után – a festői Sankt Gilgenben töltötte a bajnokcsapat. Strandolás, városnézés, sportolás, sok-sok játék és felszabadult beszélgetés tette emlékezetessé az együttlétet.

Még hétfőre, a hazautazás napjára is maradt egy felejthetetlen program: néhány órán át a Práterben, az osztrák főváros gigantikus vidámparkjában szórakozhattak a gyerekek. A lautitiások itt nem feltétlenül csak csilingelő, tiszta hangokat adtak ki torkukon: nem volt ritka az önfeledt kacaj, a sikítás, üvöltés sem…

Június 19-én késő este érkezett haza a kórus Debrecenbe, ahol a kedves szülők, valamint Kocsis Fülöp érsek atya és a Szent Efrém-iskola vezetői vastapssal és finom (kölyök)pezsgővel köszöntötték a bajnokokat.

„A nemzetközi siker és a sok-sok szép program mellett elsősorban a gyerekek felnőtteket meghazudtoló teherbírása és alázatos munkája tette emlékezetessé számomra nemcsak az utazást, hanem a felkészülést is. Végtelen hálával gondolok az iskola dolgozóira és vezetőségére, valamint a szülőkre, akik mindent megtettek, hogy nekünk csak a dolgunkra kelljen koncentrálni. Az is különösen nagy örömet okoz, hogy Isten dicsőségére hirdethettük a görögkatolikus egyház értékeit. Köszönöm a gyerekeknek ezeket a felejthetetlen napokat!” – osztotta meg gondolatait Nemes József, a Lautitia kóruscsalád vezetője.

(Szoboszlai Csaba)