Olaszországban tündökölt a Lautitia Gyermekkar

A Nemes József vezette Lautitia kóruscsalád gyermekkara a 67. Polifonico Arezzo Nemzetközi Kórusversenyen képviselte Magyarországot, Debrecent és természetesen a Görögkatolikus Egyházat.

A versenyre előzetes jelentkezések után 14 kórus kapott meghívást a világ minden tájáról. A világ egyik legrégebbi és legnevesebb versenyén a gyermekkari kategóriában első helyezést, a világi kategóriában pedig – felnőtt kórusok mezőnyében – harmadik helyezést ért el. A négy kategóriában nyújtott teljesítménye alapján a zsűri döntésének értelmében meghívást kapott a verseny nagydíjáért folyó küzdelemre, egy orosz, egy lengyel, egy olasz és egy indonéz vegyeskar mellett. A verseny legmagasabb elismerését végül az indonéz kórus érdemelte ki, de a gyerekek teljesítményét is hatalmas elismerés és szeretet övezte. Két nap alatt hatszor álltak színpadon, és a számtalan dicsérő szó mellett, több kortárs zeneszerző is megkereste a kórust, hogy szívesen komponálna neki újabb műveket. A megmérettetésen jelen volt Tóth Péter zeneszerző is, akinek műveit a „monographic” programban mutatták be a lautitiások.

A gyerekek az egész nyarukat a felkészülésnek szentelték, s miközben szerepeltek a Légy jó mindhalálig című musicalben, közreműködtek a főtéren előadott Carmina Buranában, és 20 000 ember előtt énekelhették el a Himnuszt, párhuzamosan napi 8 órát készültek több héten keresztül, hogy méltóképpen képviseljék mindazokat, akik támogatják és szeretik a kórust. Az énekkar minden tagja hálás a Hajdúdorogi Főegyházmegye és a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola törődéséért, a Főnix Rendezvényszervező Kht-nek a próba helyszínének biztosításáért és a rengeteg szeretetért, amit a felkészülés és a verseny során áradt feléjük.” (Nemes József)