Óvodától az iskoláig – Márton-nap a Szent Efrémben

Szent Márton napja alkalmából idén is közös ünneplésre hívott minden érdeklődőt iskolánk. Nemcsak diákjainkat, hanem az óvodásokat is szeretettel vártuk egy tartalmas délutánra. (Bródi–Szilágyi Ilona beszámolója)

A legenda

Szent Márton a mai Szombathelyen született 316-ban, egy római elöljáró fiaként. Mikor a francia Amiens városában állomásozott, mint a római császár katonája, egy hideg téli estén köpenyének felét egy szegény koldusnak adta. Aznap éjjel álmában megjelent Jézus a koldus alakjában, és ettől kezdve nem a hadsereget, hanem Isten szolgálta. Megkeresztelkedett és misszionáriusként segítette a rászorulókat. Már életében legendák vonták körbe alakját, és püspökké akarták szentelni. Amikor ez a hír fülébe jutott, az érte jövő küldöttek elől a ludak óljába bújt. A madarak azonban gágogásukkal és szárnyuk csapkodásával óriási zajt csaptak, ezzel felfedve a szent rejtekhelyét. 371-ben Mártont püspökké szentelték, és egészen haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a szegényeket.

Márton-napi hagyományok

Szent Márton napon országszerte hatalmas lakomákat rendeznek, hogy a hiedelem szerint majd egész esztendőben bőven ehessenek és ihassanak. Ma is sok helyen rendeznek táncos mulatságokat, ahol az asztalra a hagyományos libafogás és az újbor kerül. A Szent Efrém-iskola minden évben csatlakozik ehhez a hagyományhoz: a délelőtt folyamán a Pillangó csoport lépett fel Márton-napi dalokkal, mondódákkal, majd késő délután a diákok és pedagógusok lámpás felvonulással kísérték át az óvodásokat a suliba, ahol táncházzal, lakomával és kézműves foglakozással vártuk a családokat. Mozgalmas és kreatív estét tölthettünk el együtt. Hálásan köszönjük a közreműködő munkatársainknak a segítséget!

Beiskolázási program

Ez a rendezvény a beiskolázási programunk részét képezi, így idén is tájékoztatóval vártuk a szülőket: amíg a gyerekek játszottak, addig a szülők megismerkedhettek az iskolánk nyújtotta lehetőségekkel. Vas Péter intézményvezető, Sivadó Miklós lelkiigazgató, Kovács Balázs, a DEAC Kosárlabda Akadémia szakmai igazgatója és Nemes József, a Lautitia kóruscsalád karnagya beszélt az érdeklődőknek intézményünk jelenéről és jövőjéről.

A beiskolázási programok időpontjai:

– december 5. hétfő: Mikulás-váró, nyílt órák, játszóház, exatlon
– január 14. szombat: az AMI és a DEAC bemutatkozása

Minden program előtt részletes tájékoztatást adunk a honlapunkon. Várunk a Szent Efrémbe!

(Fotók: Bródi–Szilágyi Ilona)