Palacsintasütés, érzékenyítés is szerepelt az idei pályaorientációs napon

Iskolánkban idén október 15-én rendeztük meg a pályaorientációs napot. Intézményünk vezetése és pedagógusai ugyanis fontosnak tartják, hogy minden életkorban az annak megfelelő formában készítsék fel a tanulókat a felnőtt életre, a továbbtanulásra, életpályájuk megtervezésére.

Alsó tagozaton főleg a helyi üzemekkel, vállalkozásokkal ismertetjük meg ilyenkor a gyerekeket. Iskolánkba olyan szülők látogattak el, akik interaktív foglalkozásokon mutatták meg a gyerekeknek, hogy mivel is foglalkoznak munkájuk során.

A nagyobbak testvérintézményünkben, a Szent László Görögkatolikus Gimnáziumban pillanthattak bele a diákok mindennapjaiba, ahol egy jó hangulatú palacsintasütésen vettek részt. És hogyan érezték magukat?

„Szuper ez a gimnázium! Jó fejek a tanárok is, szeretnék majd ide járni nyolcadik után!”
„Nagyon tetszett a program, remélem, máskor is eljövünk a gimisekhez!”
„Biztos, hogy itt fogok tanulni a Szent Efrém után, ápolónő akarok lenni!”

Voltak, akik érzékenyítő programon vettek részt, látássérült szülők mutatták meg nekik, hogyan dolgoznak szemük fénye nélkül. Íme a gyerekek véleménye:
„Hú, nagyon nehéz lehet nekik így élni…”
„Örülök, hogy nekem nem rossz a szemem! Köszönöm, Istenkém!”
„Olyan, mintha egész nap csukva lenne a szemem. Hát nagyon nem élvezném.”

Köszönjük a szülőknek, hogy elvállalták ezt a nemes feladatot, így közelebbről is megismerhettünk több szakmát, foglalkozást.

A pályaorientációs napot megelőzően az 5. b osztály egy érdekes délutánt töltött el a DEBALU 2000 nyílászáró gyártó cég csarnokaiban. A vállalkozás vezetője nagyon kedvesen fogadta a csapatot, s kitartóan válaszolt a szüntelen kérdésekre. A fiúk mellett a lányok figyelmét is rendkívül lekötötte az értékes gépek precizitása. A pályaorientációs napon pedig a két ötödikes osztálynak egyetemisták adtak egy kis ízelítőt a Debreceni Egyetem informatikai és jogi karáról, majd ellátogattak a Szent László Görögkatolikus Gimnázium konyhájába, ahol Kotánné Ibolya néni kényeztette el őket. Palacsintát süthettek a saját kezükkel, amit persze gyorsan el is tüntettek a gazdagon megterített asztalról.

A 6. a osztályban Mártáné Papik Anita pszichológus tartott előadást a gyerekeknek, melynek keretében megismertette őket szakmájának szépségével. A nap részeként Bakos Csinszka végzős adys diák drámapedagógiai foglalkozást tartott, melyben nagy lelkesedéssel vettek részt a tanulók. A 6. b osztály a témával kapcsolatos izgalmas vetélkedővel, majd az M5 csatorna Mi leszel, ha nagy leszel? című műsoraival töltötte a napot.

A 7. a osztály a Debreceni Mentőállomáson tett látogatást. A csapatot Ménes Dávid, a mentőállomás vezetője fogadta és köszöntötte. Majd egy mentőtiszt megmutatta a mentőautókat, sőt egyikben mindenki körül is nézhetett. Ezután bemehettek az irányítási központba, ahová a hívások futnak be. Itt nagyon sok érdekes információhoz jutottak, s külön felhívták a figyelmet arra, hogy a mentőket szórakozásból hívni nem szabad. Majd egy oktatóteremben folytatták a napot, ahol sok érdekes dolgot tudhattak meg a mentőszolgálat felépítéséről, a mentőkről. Ráfeküdhettek egy hordágyra, és mindenkit megtanítottak az újraélesztés protokolljára, amit egy próbababán ki is próbálhattak.

A 7. b osztály tanulói is meghívást kaptak a Szent László Görögkatolikus Gimnnázium intézményébe. Ők már nyitottabb szemmel járták körül az épület tantermeit, hiszen nemsokára dönteniük kell egy középfokú iskola mellett. Sok diákot meggyőzött az iskola szakmai felszereltsége és színvonala, s terveik között fog szerepelni, hogy itt folytassák tovább a tanulmányaikat.

A nyolcadik évfolyam tanulói több előadáson is részt vehettek a délelőtt folyamán: először Rozsi Kristóf programozó beszélt izgalmas munkájáról, majd Forrester Benjamin tartott igazán érdekes prezentációt Skóciáról és arról, hogy miért választotta Magyarországot a továbbtanulása helyszínéül. Dankó Petra, a MODEM munkatársa a kulturális intézményben szükséges szakmák színes palettáját mutatta be. A programsorozat zárásaként néhány középiskola képviselőivel is találkozhattak a végzősök: a Vegyipari, a Mechwart-, a Csokonai- és a Fazekas-iskolából is érkeztek iskolánkba egy-egy színes bemutatóval. (Bródi-Szilágyi Ilona és Urbánné Tóth Melinda összefoglalója)