Úttörő kezdeményezés indult Debrecenben és a Görögkatolikus Metropóliában

Rendhagyó program a jubileumi hét keretében! A „Boldogabb családokért” Családi Életre Nevelés (CSÉN) Program akkreditált Módszertani Alapképzésébe, mely a családokért felelős államtitkárság támogatása révén valósul meg, a Szent Efrém-iskola több pedagógusa is bekapcsolódott. A CSÉN programhoz kapcsolódóan október 27-én szülői kezdeményezéssel és támogatással a 6. osztályosoknak lehetőségük nyílt, hogy az érdeklődő gyerekek részesüljenek a Ciklus-show, illetve a Titkos Küldetés foglalkozásokban a Görögkatolikus Látogatóközpontban, illetve a Metropólia épületében.

A programok legtöbbször nagy élményt és egyfajta új összekovácsolódást, a férfilétre való tudatos felkészülést jelentik a fiúknak. A lányok pedig sok – akár ki nem mondott – kérdésre kaphatnak választ a kibontakozó nőiségük, az anyai testben életre kelt új élet fejlődésének, a női test bőségének és termékenységének megismerése által. Ez most sem volt másképp. A résztvevő fiúk szerint az egyik legnagyobb élmény a csapatépítő játék volt. Emellett leírták, hogy az igazi férfiember „előrelátó, megfontolt, kiáll a családjáért, felelősségteljes, felkészült, az édesanyák pedig jól főznek, gondoskodóak, kedvesek, hűségesek, őszinték, és nem hazudoznak, lehet velük jól beszélgetni”. Megfogalmazódott a „Férfias felelősséggel az életért!” jelmondathoz kapcsolódóan többek közt mint lényeges üzenet: „az élet ajándék; minden ember fontos; kell, hogy legyen családom, örülök, hogy megismerhettem a férfi és női test lényegét”. A lányok a program jelmondatához („Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!”) kapcsolódóan egyik legnagyobb értéknek, amire vigyáznunk kell, azt válaszolták, hogy: „van családunk és vannak barátaink; az egészségünk, nők vagyunk; a testünk és a lelkünk; termékenyek leszünk és anyukák lehetünk; gondoskodhatunk a családról”. A foglalkozás végén írt visszajelzések alapján kiderült, hogy minden lány teljesen természetesnek tartja és örül neki, vagy várja, hogy ő is „nagylány” lehessen. Azok a szülők is, akik el tudtak jönni, hálával és köszönettel a szívükben távoztak a foglalkozásokat követő szülői bemutatókról – jelezték a foglalkozásvezetők.

Ezúton mondunk köszönetet a szülőknek a kezdeményezésért, valamint kiválóan képzett foglalkozásvezetőinknek, Terdik János pasztorális helynök atyának és feleségének dr. Keller Tünde családorvosnak a foglalkozások megtartásáért, valamint köszönettel tartozunk mestereiknek, Tirczka Imréné Zsófi, dr. Réz Miklós és dr. Rézné Vitus Csilla szakembereknek az Életünk a család! Nonprofit szervezet képviseletében.

Köszönjük az érsekség támogatását, a helyszínek biztosítását. A serdülő fiataloknak igazi élménypedagógiában lehetett részük, melynek következő résztvevői a terveink szerint tavasszal az 5. évfolyam érdeklődő tanulói lehetnek. Bizakodunk abban, hogy a CSÉN képzésein résztvevő pedagógusaink interaktív, vidám hangulatú, iskolai keretek között működő családi életre nevelés foglalkozásokkal gazdagítják a gyerekek mindennapjait a Szent Efrémben!