Szent Efrém Szakmai Nap – a gyakorlatiasság jegyében

Tavaly hagyományteremtő céllal indult útjára a Szent Efrém Szakmai Nap. Ez egy olyan ének-zenei műhelymunka, amely ötletekkel és jó gyakorlatokkal kívánja segíteni a görögkatolikus iskolákban tanító kollégákat. Idén 2022. május 24-én láttuk vendégül a pedagógusokat. (Bródi-Szilágyi Ilona beszámolója)

Az elmúlt évben egy népzenei kiadvány és a liturgikus énekek tanítási és alkalmazási lehetőségei álltak a középpontban, idén azonban gyakorlatiasabb előadások hangzottak el. Olyan tapasztalatokat osztottak meg velünk az előadók, melyek az oktatás bármely szintjén hasznosíthatóak és beépíthetők. A szervezők nem titkolt célja, hogy a zenei oktatás minőségét, az iskolai lelki életet és a közösségformálást is szeretnék tovább erősíteni.

Kocsis Fülöp metropolita atya nyitotta a sort az előadók között. Egy különleges élményét osztotta meg velünk: annak idején együtt utazott a Lautitia kórussal Moszkvába, egy fellépés kapcsán. Fülöp atya szabadidejében a várost járta, és templomokat látogatott meg. Akkor bukkant rá egy gyönyörű Mária ikonra, amely köré egy ünnepi sztichira volt írva, természetesen oroszul. Pavel Chesnokov, orosz zeneszerző, tanár annak idején ezt meg is zenésítette, melyet most elő is adott a Lautitia Kórus lelkes fiataljaval. Chesnokov egyébként több mint ötszáz kórusművet komponált, amelyek közül több mint négyszáz szakrális volt. Gyönyörűen hangzott a Pódiumterem falai között ez a keleti szertartásból ismeretes dallam. Metropolita atya ennek a sztichirának az értelmezésével igyekezett közelebb hozni a hallgatóságot a titkok megismeréséhez. A március 25-i, a Legszentebb Istenszülő örömhírvétele ünnep sztichirája így hangzik:

Az örök elhatározás kinyilatkoztatására Gábor főangyal jelent meg nálad, Boldogságos Szűz. Mennyei köszöntést hozott neked, és mondá: üdvözlégy bevetetlen föld, üdvözlégy, eléghetetlen bokor, üdvözlégy, kifürkészhetetlen mélység, üdvözlégy, mennyekbe vezető híd, és magas létra, melyet Jákob látott, üdvözlégy, isteni manna szent edénye, üdvözlégy, az ősi átok feloldozása, üdvözlégy, Ádám visszahívása, az Úr van teveled!

Az ünnepi dallam azt a jelentet énekli meg, amikor Gábor főangyal meglátogatja Máriát és közli vele az örömhírt. Az ünnep titka az, hogy a názáreti Szűz annak a Messiás királynak a szülőanyja lesz, aki kézbe veszi az emberiség sorsának irányítását. S a Szűz válasza után férfi közreműködése nélkül világra jön az Isten… Kocsis Fülöp metropolita a sztichirát sorról sorra elemezve segített megérteni a hallgatóságnak, mennyi mindent rejt egy-egy kifejezés a teológiában. Ahogy a bevetetlen földhöz hasonlítja Máriát, aki szűz volt és Jézus születése után is az maradt, ahogy az égő csipkebokor jelképeként említik, vagy ahogy a szinte megmagyarázhatatlan, kifürkészhetetlen mélységgel azonosítja az Istenszülőt. Talán a legszebb és legérdekesebb okfejtés ehhez a sorhoz társult:

„üdvözlégy, mennyekbe vezető híd”

Ahogy érsek atya fogalmazott: a görögkatolikusok is egyfajta hidat szimbolizálnak, hiszen a katolikus és az ortodox egyház között töltenek be összekötő szerepet. Mária is így köti össze az Eget és a Földet, rajta keresztül jön el hozzánk is a Megváltó.

Bubnó Tamás pedagógus, énekes és karnagy volt a nap második előadója. A Dániel-játékot mutatta be a vendégeknek. Ez egy középkori latin liturgikus dráma, amely a bibliai Dániel könyvét veszi alapul. Az 1200-as években íródott, a szöveg nagy része pedig inkább költői, mint liturgikus, és szorosan követi Dániel bibliai történetét. Bubnó Tamás igyekezett ennek a különleges darabnak az alkalmazási lehetőségeit feltárni, hiszen elmondása alapján a gyerekek mindig nagyon élvezik, ha ezt a zenei csemegét adják elő közösen. Ez a középkori musical segít megérteni az Ó- és az Újszövetség kötődését is, de nem mellőzi a humort és az iróniát sem. A főszerepeket gregorián, a mellékszerepeket könnyűzenei stílusban kell elképzelni. A rendkívül népszerű előadásnak több százféle feldolgozása van, kifejezetten ajánlott gyerekeknek. Egy pár sort még a vendégekkel is elénekeltetett a karnagy. Jó hír, hogy legközelebb júliusban lesz hallható a darab a Görögkatolikus Metropólia Székházában.

A nap házigazdája, Nemes József karnagy zárta a sort, aki különféle ötleteket adott a közösségépítéshez. A tőle megszokott hangvételben és stílusban zajlott az utolsó etap. Talán ő a leghitelesebb személy, ha a közösségépítés fogalma eszünkbe jut. 2004 óta irányítja ugyanis a Lautita Kórust, amely annak idején 12 fővel indult. Ma már csaknem száz fiatal várja őt minden héten a próbateremben, ha esik, ha fúj odakint. Időt és energiát nem sajnálva járta be azt az utat, ami végül elvezette az ifjúság szívéhez, lelkéhez. Hiszen elmondása szerint, ahol jó élni, oda jó tartozni is. Ezt a szellemiséget követi mind iskolai tanárként, mind karnagyként. A zene egy nagy „fegyver” a kezében, a zene ugyanis nagyon sokat segíthet a pedagógusoknak abban, ha közösséget szeretnének kovácsolni. Persze ehhez nem kell kórust alapítani, sőt: Nemes József szerint bármiből lehet hirtelen hangszert varázsolni, és akár egy kevésbé extrovertált fiatalból is lehet a közösség aktív tagja. Mi kell ehhez? Közös élmények, elfogadás, alázat. De nem szabad a pedagógusoknak egy valamiről megfeledkezni: a világ változik, így a gyerekek is. Olyan élményekkel és ötletekkel kell előállni, amiben ők is jól érzik magukat. Ha pedig nincs ilyen gondolatunk, csak hagyni kell a diákokat érvényesülni, majd nekik lesz kreatív ötletük – helyettünk is! A lényeg, hogy olyan diákok kerüljenek ki kezeink alól, akik a későbbiekben szomjazzák a hagyományainkat, a kultúrát, és eljárjanak komolyzenei koncertekre is. Nemes József karnagy zárásként Selmeczy György: Milleniumi ódáját mutatta meg a kollégáknak, amely bármely iskolai eseményen megállja a helyét. A végén még el is énekelték közösen. Bíztatta a pedagógusokat, hogy mutassák meg a gyerekeknek, használják bátran, hiszen:

„Minden élet: kő egy épületben.
Minden élet: hang egy tenger által mormolt dalban,
sorsokból szőtt óriási szőnyeg,
Isten-szőtte óriási dallam.”

Óvónők, tanítók, tanárok, valamint a drámapedagógiával foglalkozó kollégák is megtisztelték jelenlétükkel iskolánkat, bízunk benne, hogy sok hasznos és használható információval lettek gazdagabbak! Jövőre ugyanitt találkozunk!