„Tégy meg mindent, ami rajtad múlik!”

Együtt nézték meg a Hol van Anne Frank? című animációs családi filmet iskolánk németes tanulói május 2-án. (Réti Éva szervező-szaktanár beszámolója)

Az érzékenyítő közösségi program szomorú apropója a 2. b-sek számára, hogy testközelből is megtapasztalhatták a háború elől menekülők nehézségeit, hiszen rövid ideig osztálytársunk volt egy ukrán család gyermeke. A 4. osztályosok a film hátterével kapcsolatos előzetes kutatómunkát végeztek, amelyekből itt szemezgethetünk:

Anne Frank 1929-ben született Ottó Heinrich Frank és Edith Holländer második lányaként. A családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Egy másik családdal együtt 25 hónapig bujkáltak Amszterdamban. Egy ismeretlen feljelentés után mind a négyen koncentrációs táborba kerültek, melyet csak az édesapjuk élt túl. Életéről szinte minden részlet ismert, mert a háború után megtalálták a naplóját, melyet az édesapja könyv formában adott ki. Később több film is készült belőle. (Csobán Leila 4. a)

A deportálás elől elrejtőzött a zsidó család. Itt írta meg a naplóját a személyes gondolatairól. Nem lehet tudni, hogy ki, de feljelentették őket és ezután Ausschwitzba hurcolták a családot. A haláltábort csak az édesapja élte túl, aki 1947-ben kiadta lánya naplóját. Anna Frank naplója ismert és világhírű lett és sok nyelvre lefordították. (Hartmann Roland 4. a)

Anne Frank zsidó származású német lány volt.1929-ben született és 1945-ben 16 évesen halt meg. A második világháború idején írt naplójegyzetei tették világhírűvé. Anne a 13. születésnapjára egy naplót kapott ajándékba. A naplót egy kitalált barátnőjének írta, akit Kittynek nevezett el. A naplóban az amszterdami bujkálásukról van szó. Az utolsó bejegyzése pár nappal elhurcolásuk előtt készült. (Bán Regő 4. a)

Anne Frank 1929-ben született egy zsidó család második lányaként. A család Adolf Hitler és a náci párt hatalomra kerülésével elköltözött Németországból Hollandiába. A németek viszont Hollandiát is megszállták. Anna a családjával 25 hónapig bújkált. Miután egy ismeretlen feljelentette őket, Auschwitzba hurcolták a családot. Ott külön terelték a nőket és a férfiakat, Anne akkor látta utoljára édesapját. Később őt és testvérét átszállították egy másik táborba, ahol tífuszjárvány tört ki, s mindketten belehaltak a betegségbe. Anne 13. születésnapjára kapott egy naplót, amibe egy kitalált személynek, Kittynek írta a feljegyzéseit. Beleírt sok történést a második világháborúról. Írónő szeretett volna lenni, de korán meghalt. A naplója viszont fennmaradt és híres lett. (Szakál Péter 4. a)

„Anne Frank híd, Anne Frank iskola, Anne Frank Színház… ott van mindenütt, reményt ad mindenkinek.” (részlet a filmből)