„Úgy kell ragyognotok, mint a csillagoknak a mindenségben”

Mint minden évben, idén is Kocsis Fülöp metropolita választott jelmondatot a 2022/2023-as tanévre a görögkatolikus oktatási, nevelési intézményeknek. Ebben az évben Szent Pál apostol Filippiekhez írt levelének egyik szakaszából. A főpásztor szerint talán meglepően fogalmaz Szent Pál, amikor azt írja, „Isten maga ébreszti bennetek a szándékot, s hajtja végre a tettet tetszésének megfelelően.” Amikor ugyanis az ember valami jót akar tenni, akkor kevésbé gondol arra, honnan származik ez a jó gondolat. Természetesnek tartja, hogy jót akar tenni, például mikor egy pedagógus tudása legjavát adva szeretne megtartani egy tanórát.

Az ünnepélyes évnyitó alkalmából szeptember 1-jén Szent Liturgiát tartottak az Attila téri főszékesegyházban. Iskolánk lelki vezetője, Sivadó Miklós atya prédikációjában segített ennek további értelmezésében. Mint mondta, ez egy feladat, egy küldetés számunkra. „Ha elfogadjuk az Evangélium tanítását, akkor valóban tudunk ragyogni, hirdetve az Isten kegyelmének az esztendejét. Kívánom, hogy ebben az esztendőben mindannyian ragyogjunk krisztusiakként, egymást segítve és támogatva!”

A szokásokhoz híven az első osztályos tanulók ünnepélyesen esküt tettek, majd négy bátor elsős verset is szavalt: Vincze Hanna és Kuszka Barna (1. a osztály), valamint Borsos Anna Sára és Szőllősi Regő Ruben (1. b osztály).

Vas Péter intézményvezető köszöntőjében igyekezett bátorítani az elsős gyerekeket, hiszen most egy izgalmas utazás kezdődik számukra a betűk és számok világában. A végzősöknek pedig sok sikert kívánt, hiszen az utolsó közös tanévük kezdődik el, ugyanakkor valami új dolog előtt is állnak. Vas Péter azt kérte a munkatársaktól, hogy idén is úgy ragyogjanak, mint az égen a csillagok, majd Isten áldását kérve az új tanévre közösen indultak útnak diákok és pedagógusok az iskolába. Az ünnepi alkalom végén a nyolcadikosok egy-egy apró ajándékkal kedveskedtek a kis elsősöknek. (Bródi-Szilágyi Ilona beszámolója)