Zsebre megy a játék

Iskolánk alsó tagozatos osztályaiban a 2021/22-es tanévben rendszeresen helyt kapott tanulóink pénzügyi tudatosságának az erősítése. (Réti Éva beszámolója)

Sok stream előadáson vettünk részt, illetve digitális e-learning tananyagok segítségével színesítettük tudásunkat az OTP Fáy Alapítványnak köszönhetően. A távoktatási portálon így egyre gyűltek jutalompontjaink, a „gyémántok”, amelyet május 23-án élménytréningre váltottunk be a negyedik évfolyam részére a budapesti állatkertben.
A kiscsoportokban vezetett tréningen olyan témakörökkel ismerkedtek a gyerekek, mint bevétel, kiadás, szükséglet megjelenése az állatkertben, az érték fogalma, a kockázatok és váratlan helyzetekre való felkészülés fontossága; a sikeres gazdálkodás mögött rejlő logikai összefüggések bemutatása.

A növény- és állatkertben tett körút célja volt, hogy a tréning végére jussunk el a gazdasági tájékozottság növelésének fontosságához. Az egyes állomásokon megbeszélésre kerültek azok a pénzügyi kérdések, amelyek az állatkert működésével kapcsolatosan felmerülnek. A sétának keretet adó gyakorlat segítségével megtapasztaltuk, hogy a megállókon tárgyalt költségek nemcsak az aktuálisan megfigyelt állatoknál jelentkeznek, hanem az intézmény többi lakójánál is. Tételesen végiggondoltuk, hogy milyen bevételekkel rendelkezik az állatkert és hogy mennyire fontos a tervszerű gazdálkodás. Az állatkert kiadásainak és bevételeinek megismerése közben párhuzamot vontunk a családi gazdálkodással.

Tanulmányi kirándulásunk következő állomása a Mezőgazdasági Múzeumban volt, ahol Gabonakalandok, valamint Erdőzúgás projektfoglalkozáson vettünk részt.

Május 25-én a kisebbek, a második évfolyam látogatott el a nyíregyházi Fáy Oktatóközpontba. Kiscsoportos foglalkozásukon a játék dominált, amelynek segítségével fókuszba került a családi pénzgazdálkodás fontossága, az alapvető pénzügyi fogalmak tisztázása (pl.: bevétel; szükséglet, kiadás); a pénzügyi gond és a váratlan helyzetekre való felkészülés; a takarékosság és spórolás fontosságára való figyelemfelhívás, javaslatok, amivel mindezt könnyedén elkezdhetik (pl.: háztartási napló).

Hisszük, hogy a pénzügyi neveléssel értékes tudásra lehet szert tenni!